Actualitat

Il·lustració d'escena prehistòrica /ilustración de escena prehistórica

Els gossos salvatges prehistòrics podrien haver conviscut amb els primers humans europeus

Les restes d’un licaó prehistòric descobertes recentment a Dmanisi, Geòrgia, podrien ser la primera evidència de que aquests gossos salvatges africans ja es van desplaçar a Europa al pleistocè. La recerca, amb participació de la UAB i publicada a Scientific Reports, suggereix que els gossos podrien haver conviscut amb els primers humans europeus, amb restes a la mateixa zona.

Descriuen com es posicionen els cromosomes durant la formació dels espermatozoides

Descriuen com es posicionen els cromosomes durant la formació dels espermatozoides

Un equip de la UAB ha descrit el posicionament dels cromosomes durant la formació dels espermatozoides i ha constatat que està relacionat amb l’activitat dels gens i amb l’alliberament del genoma patern en la fecundació. L’estudi, fet en ratolins i aplicant una metodologia que han dissenyat els propis investigadors, permetrà estudiar en models 3D la territorialitat cromosòmica i com la seva alteració pot afectar la fertilitat.

plancton

El canvi climàtic antropogènic ja afecta les comunitats de plàncton

El canvi climàtic d'origen antropogènic està afectant les poblacions de plàncton marí presents al Mediterrani occidental. Així ho indica un estudi de l'ICTA-UAB que alerta que l'increment de la temperatura marina provoca la reducció dels nivells de producció de matèria orgànica, impactant negativament sobre les comunitats planctòniques i la biodiversitat marina.

UCI

Un nou model matemàtic avalua el risc de morir dels pacients de les UCIs

Un equip de recerca del Departament de Matemàtiques de la UAB en col·laboració amb l’Hospital de Mataró ha desenvolupat un model predictiu basat en intel·ligència artificial que avalua el risc de morir dels pacients ingressats a la UCI a partir de les seves característiques. El model millorarà la qualitat de l’atenció en cures intensives.

El Programa de Generació d¿Idees obre inscripcions i busca solucions per combatre els microplàstics

12è Programa de Generació d'Idees, dedicat als microplàstics: inscripció oberta

La propera edició del programa d'emprenedoria de la UAB i del Parc de Recerca UAB vol captar idees de doctorands i personal investigador que millorin els mètodes d'anàlisi i estudi de la presència dels microplàstics en el medi ambient i en els organismes, i plantegin propostes per reduir-ne l'ús. La inscripció és oberta fins al 15 de setembre.

Agenda UAB

Veure tota l'agenda

Destaquem

Convocatòria de requalificació UAB Portal de Recerca UAB Divulga, la revista electrònica per a la divulgació científica dels investigadors de la UAB Consulta la guia d'experts i d'expertes de la UAB per trobar personal investigador i professorat   Mecenatge UAB, una nova via de col·laboració amb persones, associacions, fundacions i empreses